30.9.13

Manaf - The Unexpected Journey (Part 2)

Rumah Manaf letaknya betul-betul di hujung kampung. Kalau dari gaya memang jenis rumah tak reti nak bergaul dengan orang kampung yang lain, tapi sebenarnya Manaf baik dan peramah orangnya. Manaf juga tak kisah kalau ada orang kampung yang datang ke rumahnya lewat malam semata-mata untuk meminta tolong. Sebab tu Manaf disenangi oleh orang kampungnya, walaupun kedudukan rumahnya agak jauh dari rumah orang kampung. Manaf tinggal seorang diri di situ sejak kematian orang tuanya 5 tahun lepas. Orang tuanya meninggal dunia sebab eksiden semasa dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur. Sejak hari itu, Manaf tinggal seorang diri di rumah itu. Baru indie katanya.

Setibanya di rumah, Manaf disambut oleh Black, iaitu kucing kesayanganya. Black lah yang jadi teman serumah, teman menyembang, teman tengok tv dan teman tidur Manaf sekarang. Kalau Manaf bosan memang Black yang jadi teman Manaf bersembang. Walaupun dia sendiri tahu mustahil Black boleh faham apa yang dia kata tapi dia tetap tak peduli. Inilah dunia Manaf, di mana dia boleh hidup dengan tenang tanpa gangguan sesiapa pun. Manaf bahagia, walaupun Cuma bertemankan Black. Manaf tak pernak terfikir untuk mencari makwe atau isteri, kerana Manaf tahu perempuan ni susah nak dikawal, suka minta itu ini dan macam-macam lagi. Itu yang Manaf belajar dari drama Melayu di stesen tv swasta mahupun kerajaan.

Malam itu hujan turun dengan lebatnya. Manaf yang sedang enak diulit mimpi terjaga dari tidur setelah terdengar satu bunyi bising yang dating dari dapur. Dengan penuh hati-hati, Manaf menuju ke dapur. Di tangan Manaf tergenggam sebatang kayu yang untuk perlindungan diri. Manaf khuatir di dapurnya sekarang ada pencuri. Kalau hantu yang sedang selongkar dapurnya Manaf tak kisah, paling koman Manaf akan azan kuat-kuat dan baca ayat 3 Qul banyak kali. Tapi kalau pencuri Manaf perlu berhati-hati. Mana tahu pencuri tersebut memiliki pistol ke, mesingan ke, bazooka ke, tak ke naya Manaf nanti.

Hati Manaf berdebar-debar. Cuma tinggal beberapa langkah saja dari dapur. Keadaan gelap gelita. Manaf tak bercadang untuk membuka lampu, takut nanti yang membuat bising di dapurnya akan terkejut dan terus melarikan diri mengikut pintu belakang. Oleh kerana Manaf sudah biasa dengan selok belok rumah sendiri, maka Manaf dengan selamba berjalan dalam gelap. Di pintu dapur, Manaf masih lagi tenang mengintai apakah gerangan yang membuat bising tadi. Bila tak buka lampu payah pula nak melihat siapa yang ada di dapur. Jadi Manaf ambil keputusan untuk buka lampu dan terus terjah ke arah bunyi bising datang. Dengan lafaz Bismillah, Manaf membuka suis lampu dan terus berlari ke dapur sambil menjerit. Namun yang kelihatan hanyalah Black – yang sedang enak makan ikan goring yang Manaf simpan di dalam gobok sebelum masuk tidur tadi.

“Black, Black. Kau ni buat aku terkejut je la. Aku ingat pencuri mana la tadi yang pecah masuk, rupa-rupanya kau ye Black.” Kata Manaf dengan lemah lembut. Diusap kepala Black dengan lembut – tanpa Manaf sedari di balik tingkap ada sepasang mata yang sedang memerhatikannya. Mata yang berwarna biru tetapi bercahaya dalam gelap.

besambung...

No comments: